Träningsplanering

Träningsplanering – förklaring och överblick
Det kan vara intressant att veta hur träningen vi genomför är uppbyggd. Genom att ha en bra överblick över träningen så kan man lättare planera sin träning samt veta hur man ska bemöta varje pass. Här nedan följer en förklaring av våra pass på YesBox samt en överblick av vad som väntas den kommande tiden.

Träningsveckorna på YesBox är åtta dagar långa  – detta beror på att samma sorts pass inte ska hamna på samma dagar. Var fjärde dag är lite lugnare och här kan du istället för dagens pass ta en lugn jogg, promenera, simma, cykla eller bara vila. Går du på passen de lugna dagarna så försök att hålla nere tempot, din kropp behöver det både för att kunna återhämta sig från tidigare pass men också för att vara bäst förberedd på det som väntar de kommande dagarna.

Precis som i vilken annan träning som helst så genomgår vi olika cykler i träningen. De olika cykler vi har är uppbyggnad, intensifiering och förberedelse inför tävling.

Uppbyggnadsfasen
Under uppbyggnadscykeln är det mest fokus på volym och styrka, inte så mycket intensitet och mjölksyra. Det är nu vi ska förbättra och förfina vår teknik samt öva mycket på våra olika ”skills”. Försök att hålla nere din iver i denna fas, låt passen och övningarna ta tid och hitta din teknik och ditt tempo. Låt vikten styra ditt pass, inte tiden. Under denna fas jobbar vi mestadels med pass inriktade på styrka, aerob träning, skillwork, tyngdlyftningtsteknik och återhämtningspass.

Intensifieringsfasen
Efter uppbyggnadsfasen går vi in i intensifieringsfasen. Vi fortsätter jobba med styrka, men volymen blir mindre. Mer submax- och maxlyft samt mer intensitet. I denna fas kommer de där mjölksyrapassen du längtar efter, och älskar att hata. När det väl är mjölksyrapass så är det ”all in” som gäller, det ska göra ”ont” och du ska ta helt slut! Vid denna punkt kommer du att förstå varför det är så viktigt att ta det lugnt emellanåt. När vi väl går in i denna fas ska tekniken vara någorlunda bra. Små fel ska vara fixade och vi kan istället fokusera på att öka vikterna under kontrollerade former. Under denna fas jobbar vi mestadels med pass inriktade på submax styrka, anaerob träning, tyngre tyngdlyftning och återhämtningspass.

Förberedelsefasen
Följade fas är en slags förberedelse inför tävling. Nu kanske inte alla ska tävla, men denna cykel är viktig ändå. Det är nu vi vill börja hitta formtoppen och slå våra rekord. Det är nu det är dags att vänja kroppen vid den utmaning en kommande tävling, formtopp eller peak innebär. Pannbensträning kan man kalla detta helt enkelt. Denna cykel ska hjälpa oss att nå vår egen topp, att bli vårt bästa jag. Pass under denna cykel är av variande form, men återhämtningspassen återkommer även här och är minst lika viktiga.

Allt hänger samman
Som du nu ser så hänger allt ihop. De lugna passen behövs för att kunna bygga upp styrkan inför kommande utmaningar. Intensiva pass finns för att höja mjölksyratröskeln – men det är viktigt att spara på intensiteten till just dessa pass! Lyssna på din egen kropp och dina coacher – de finns där för att hjälpa dig. Vi kommer göra vårt bästa för att ta dig dit du vill, och kanske ännu längre..

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *