Crossfit, crosstraining och crosstrainer – Vad är egentligen vad?

Nu kommer ett inlägg till alla som funderat på vad alla dessa Cross- grejer är som blivit populära inom träningsvärlden på senaste tiden. Alla som utövar crossfit vet nog redan allt detta, men för alla andra kommer nu lite definitioner.

crosstrainer
Crosstrainer. Bild: Hammer-traning.se

Kort sagt så är Crossfit styrke-och konditionsträning med funktionella övningar som utförs högintensivt, Crosstraining är även det funktionella övningar eller cirkelträning, lite av en kopia till Crossfit, men utan crossfit-licens. Crosstrainer är däremot något helt annat, det är en maskin som simulerar gång, trappträning eller löpning utan att belasta lederna.

Crossfit

Crossfit grundades av amerikanen Greg Glassman som tidigare var gymnast, och är en kombination av styrke- och konditionsträning med inslag av tyngdlyftning, styrkelyft, gymnastik, och sprinting. Övningarna inom Crossfit är funktionella och utförs nästan alltid under hög intensitet. Crossfit har blivit mycket populär bland militärer, poliser, inom räddningstjänsten och av kampsportare, men också bland vanliga motionärer. Särskillda Crossfit-gym har dykt upp i så gott som varje stad under de senaste åren, och dessa kallas crossfit boxar. I dessa tränar man för det mesta i grupp, under ledning av en crossfit-instruktör, och alla kan anpassa sina vikter efter sin ambitionsnivå. Crossfit-gymmen måste ha licens för att få kalla sin träning just för Crossfit.

Crosstraining

Crosstraining brukar betyda att man tränar en sport som inte är ens primära sport, för att öka ens allmänna prestationsförmåga. Så definierar i alla fall engelska Wikipedia sporten. I vardagligt tal när man pratar om crosstraining så brukar man prata om olika cirkelträningsövningar som tränar styrka och uthållighet effektivt i olika stationer, utan större krav på koordination. Till viss del kan även gym utan crossfit-licens prata om crosstraining och med det avse samma typ av träning som crossfit-gymmen.

Crosstrainer

En crosstrainer är en träningsmaskin. En stationär träningsmaskin som du tränar främst trappträning och gång i utan att belasta dina leder för hårt. Crosstrainers eliminerar risken för stötskador som kan uppkomma vid vanlig löpning och är därför bra för rehabilitering och som inkörsport när man just börjat träna. Crosstrainers är även mycket bra som uppvärmning inför andra, mer påfrestande träningspass. Crosstrainers är populära i gym-miljö, men har även blivit allt vanligare att ha hemma. Crosstrainers för hemmabruk kan du köpa bland annat här.

Hoppas detta inlägg redde ut skillnaderna mellan de olika cross-uttrycken inom träning, och att du hittar din favorit-träningsform, om det så är crossfit, crosstraining eller träning på crosstrainer.

Bildrättigheter: